Tuesday, January 8, 2019

Oden punya hal

hari ni nak share cerita odeng... apa tu odeng.. setelah Google2 ... odeng ni resepe asal dari negara matahari terbit .. sebenarnya dah banyak kali lalu lalang kat wall fb tu... tapi malas nak tahu....




.....................................................................


sehinggakan adik lelaki .. sendiri yang cadangkan suruh-suruh rasa.. sebab orang rumah dia buat kat kampung makan sekeluarga.. ingat juga ko kat aku kan time makan sedap... 


ok lah kakak dia pun cuba lah buat... 

kumpul bahan-bahan, angaran makan untuk 3 orang dewasa...

1. pes asam pedas

2. pes tomyam 

3.bahan perasa, garam, gula

4. air yang ni 0.8 liter atau anda ikut suka

5. bahan-bahan fishball/fish cake/ dan lain-lain lagi jika ada ikut kreativiti

cara masaknya

1. didihkan air.

2. masukkan bahan pes asam pedas dan pes tomyam garam , gula

3. setelah mengelegak masukkan bahan-bahan fishball , fish cake hingga kembang



4. sedia untuk di makan.




apabila kuah dah tinggal sikit-sikit tak payah dah lidi-lidi ni
bubuh je....



.................................................

 Kalau dah try baru berani nak post kat blog, dapat review yang jujur.. tak adalah ambil copy paste bersumberkan orang lain.....

kikikikiki.....

.dari deria rasa tekak ni.. antara oden dan steamboat perisa sup atau tomyam... ku pilih steamboat.. cukup la sekali masak ni......... insof... boleh makan cuma tak boleh jadi kegemaran....
sekian........







No comments:

Post a Comment