Pokok serai kayu pokok salam, pokok Samak adalah
sejenis pokok yang sama mendapat gelaran yang berbeza dari segi faktor tempat.
Jika di Indonesia ia lebih dikenali sebagai
meselengan, ubat serai, gowok, Manting, dan kastolam, manakala istilah sainsnya
pula ( Syzygium polyanthum),
Merupakan sejenis pokok tropika daripada keluarga Myrtaceae .ia mampu menjadi pokok
setinggi 30 meter dengan batang berwarna
kelabu dan bersisik. ciri-ciri fizikal pokok jenis saka. Daunnya berwarna hijau
kekuningan, setentang, eliptik, pangkal kuneat dan apeks akuminat. Pada saya
walaupun daun serai kayu mempunyai rasanya yang kelat, tetapi sebenarnya
kemudian ia mengeluarkan rasa lemak dan sedikit manis. Mudah didapati di hutan
dan kebun.munkin biji benih di sebarkan
oleh burung atau tupai. Cara tanaman melalui keratan batang atau biji benih.
Untuk mendapatkan pucuk muda ataupun pucuk baru yang lembut lazimnya dilakukan pemangkasan. Pemangkasan juga perlu untuk mengelakkan pokok serai kayu lebih cepat meninggi dimana ia munkin sukar untuk memetik pucuknya yang muda.
Bunga serai kayu adalah sesil dan berwarna putih.
Memiliki buah jenis globus, Berwarna merah jambu atau ungu apabila
masak. Pokok ini Allah mengurniakan seribu satu khasiat yang amat bernilai kepada manusia. Pucuk daun kebiasaannya dijadikan ulam-ulaman tambahan untuk makanan seperti nasi kerabu, laksam, mahupun laksa. Daunnya yang dikeringkan pula sebagai penambah aroma untuk masakan barat dan timur tengah.
cubaan semai menggunakan biji benih |
Buah pokok serai kayu juga boleh dimakan. Rasanya seperti masam-masam manis dan kadang-kadang kelat jika tergigit biji.
Setelah lebih 10 tahun |
tanam melalui keratan batang sekejap je tumbuh pucuk.. kemudian tu.. pokok mati.
Selamat berkenalan dengan pokok serai kayu... :-)
p/s bacaan tambahan untuk tujuan kajian.
Memetik dari artikel
berita harian, bertajuk
“Khasiat daun serai kayu rawat darah tinggi” bertarikh 30 september 2014. Di Kelantan dan Terengganu, daun serai kayu ini banyak digunakan dalam masakan seperti laksam dan dijadikan ulam untuk dimakan bercicahkan budu.
“Khasiat daun serai kayu rawat darah tinggi” bertarikh 30 september 2014. Di Kelantan dan Terengganu, daun serai kayu ini banyak digunakan dalam masakan seperti laksam dan dijadikan ulam untuk dimakan bercicahkan budu.
Rupa-rupanya, di
sebalik keenakannya sebagai perisa tambahan kepada masakan, daun ini mempunyai
seribu satu rahsia dari sudut kesihatan terutama dalam rawatan penyakit tekanan
darah tinggi.
Rahsia keunikan dan kehebatan
daun yang pokoknya mudah ditanam di kawasan tropika, berjaya dibongkar kumpulan
penyelidik berkenaan yang diketuai Pensyarah Kanan Farmakologi, Pusat Pengajian
Sains Kesihatan, universiti itu, Dr Wan Amir Nizam Wan Ahmad dalam
penyelidikannya yang sudah masuk tahun keempat.
"Daun serai
kayu atau salam sudah lama digunakan penduduk Kelantan yang menghidap darah
tinggi untuk menurunkan tekanan darah mereka.
"Kami tertarik
untuk mengkaji dengan lebih mendalam khasiat daun ini selepas melihat corak
tekanan darah tinggi beberapa pesakit yang dirujuk di klinik kami semakin
normal dan mereka hanya perlu mengambil ubat darah tinggi dengan kadar dos
kecil.
Belum ada kajian
Justeru, kumpulannya menjalankan penyelidikan secara
saintifik selepas mendapati belum ada lagi kajian terhadap daun itu dilakukan
bagi menentukan keberkesanannya dalam bidang perubatan.
Kajian saintifik yang dijalankan terhadap dua spesies
tikus, Wistar Kyoto (WKY) dan Spontaneously Hypertensive (SHR) mendapati
ekstrak daun serai kayu mampu menurunkan tahap tekanan darah haiwan itu.
"Kita menggunakan dua kaedah iaitu menyuntik
cecair dari ekstrak daun serai kayu ke salur darah kedua jenis tikus berkenaan
dan memberi makan ekstrak daun itu selama sebulan.
"Hasilnya, sebaik cecair ekstrak daun salam
disuntik dalam saluran darah, tahap tekanan darah tikus SHR yang sememangnya
secara genetik mempunyai darah tinggi menurun sehingga 30 peratus, manakala
tikus WKY yang juga tikus berdarah normal, tahap tekanan darahnya tetap
normal," katanya.
Terbukti bantu turunkan darah tinggi
Menerusi kaedah kedua, katanya, pihaknya menggunakan
cara memberi makan ekstrak daun salam kepada kedua jenis tikus itu selama
sebulan dan mendapati ia turut membantu menurunkan darah tinggi.
Lebih menakjubkan, ia tidak langsung menurunkan darah
tikus WKY yang berdarah normal.
"Tujuan menggunakan kaedah kedua adalah bagi
meniru kesan pesakit darah tinggi yang makan ulam daun salam setiap hari.
Daripada kajian ini, kita dapati daun salam tidak memudaratkan mereka yang
mempunyai tekanan darah normal kerana pengambilannya tidak menurunkan
darah," katanya.
Kajian itu juga mendapati daun serai kayu mengandungi
asid galik (gallic), asid oleik, asid linoleik dan seselin, yang berfungsi
menurunkan tekanan darah.
"Kita juga menjalankan kajian toksikologi dan
hasil penyelidikan mendapati bahan aktif dalam daun itu tiada kesan berbahaya
jika diambil melebihi dos dicadangkan," katanya.
Ketika ini, pihaknya bercadang menjalankan kajian
lanjut bagi mengasingkan bahan aktif dalam daun salam itu dan bercadang untuk
mempatenkan hasil kajian seperti peringkat kajian terhadap manusia dijalankan
tidak lama lagi.
"Kita berharap dapat menghasilkan
produk suplemen bagi membantu golongan penghidap darah tinggi. Ia boleh
menghasilkan ubat daripada serai kayu dengan formulasi yang betul bagi
penghidap penyakit darah tinggi," katanya.
_______________________________________________
P/S : Ditanya sama ada, sama tak pokok serai kayu yang ni dengan daun salam yang kering jual kat pasaraya tu. jawapan saya tetap tak sama. ni jawapan peribadi.
_______________________________________________
P/S : Ditanya sama ada, sama tak pokok serai kayu yang ni dengan daun salam yang kering jual kat pasaraya tu. jawapan saya tetap tak sama. ni jawapan peribadi.
No comments:
Post a Comment