Tuesday, March 19, 2013

cerita di sebalik tabir pembikinan " Bubur Kacang"

Bismillah Hirrahma nirrahim....

foto ihsan MR Google


cerita ini berlaku pada  petang 16 mac 2013 .
. "aceceeh... " sengaja nak dicatatkan disini... cerita-cerita yang berlaku di dapur... yang aku ingat sampai sekarang....
rasanya macam teringin nak buat "Bubur kacang Hijau".. jadi apa lagi . sediakan bahan... he baca la doa-doa dulu sebelum nak masak yer..  ...  maaf la sukatan tak disertakan sekali.. sebab.. haa ni jugak masalah aku bila masak main agak-agak jer... tak ada sukat2...

Kacang hijau
Santan
gula Merah
Gula pasir
air (H2O)...
halia...


mula-mula haah ni petua lah.. aku bagi korang nak kasi lembut kacang cepat... rendam dulu kacang hijau dengan air.. adalah dekat 2 jam ker..  lagi lama lagi baik.. tapi jangan lah berhari-hari.. nanti tumbuh pulak pokok kacang hijau....

okey-okey dah boleh mula masak...

1 panaskan air kat dalam periuk..
2 letak kacang hijau rebus sampai empuk..
3 masukkan sedikit hirisan halia dan daun pandan untuk memberikan aroma yang mengagumkan....
4 bila kacang hijaunya dah lembut..
5 masukkan santan yeah kacau perlahan-lahan....

kalau ikut petua masak ni..  cara mengacaunyer kena kacau dari kiri ke kanan.. InsyaAllah .. untuk mendapatkan energy yang positif... hal energy positif ni.. akan di huraikan di topik yang lain yer... kalau di huraikan disini.. maka akan panjang berjela-jela.... hihhi jangan marah...

6. masukkan gula merah. seeloknya bancuh dulu gula merah ni dengan air..di luar... kemudian masukkan kedalam masakan.... yer la.. kalau kita perhatikan .. kadang-kadang ada campuran batu pada gula merah... jadi dengan cara dapatlah mengelakkan termasuk batu dalam masakan...

7. Masukkan gula pasir... ( kenapa gula ni dimasukkan last?) .. hee .. sebabnya .. kacang akan cepat lembut kalau dimasukkan gula last.. ( hee hasil pemerhatian)

8. masukkan garam. kacau sehingga sebati... agak-agak sudah masak boleh dimatikan api.....

__________________________________________________________

haaaha... korang ingat dah selesai sampai sini jer ke? belum lagi.. belum... ni.. bab dengar komen-komen dari master sensei dirumah.. aka ayah....

ayah : Along ni kacang belum lembut lagi...
aku: haaa (terjongket bulu  kening)
ayah : Along ni dah letak bawang putih dengan halia tak?
aku : Halia dah .. bawang putih jer belum...... < hmmm macam no ni>
ayah : lagi satu... ni kenapa santan pekat sangat... ? kalau nak otter tambah lagi air.. tambah lagi gula...
aku: ( mulut dah muncung kedepan)
ibu: haaa tu baru ayah yang komen.. belum lagi mak mertua yang komen.... (ibu yang dari tadi diam mula bersuara)
aku: .......................................................


hmmm... mula panaskan balik bubur tadi.. tambah air masak .Dan  tambah gula. kacau sehingga sebati.. siap... boleh dimakan bersama roti....
_________________________________________________________

Beberapa hari kemudian menerima mesej dari adik ......

Leman: Kak kenapalah bubur ko dah koret2 baru sedap.. ruginya tak makan time banyak.... kak senang-senang nanti buat bubut pulut hitam pulak kak ... sedapnya... ( apa yg dia mesej itulah aku letak.. k.. tiada unsur2 nak memuji diri sendiri)

aku: ok lain kali aku buatkan yer..... ( fuuh mula senyum-senyum sensorang malam -malam)

 hmm terima kasih lah kepada ayah atas komen-komen yang membina sebenarnya... kalau tidak.. mungkin masakan aku tak la sesedap sekarang... heee.. semuanya dari ayah.. oppss... ibu jugak... tak dilupakan...

sebenarnya setiap kali masak.. masak apa apa pun.. ayahla pengkomen setia... kikikikikikiki.. Hatta masak nasik pung.....   sekian .. wasalam
________________________________________________________


No comments:

Post a Comment